Schimmeldiagnostiek

Bij schimmeldiagnostiek ligt de focus op schimmels. Wij leven altijd met schimmels om ons heen. Gist in brood, champignons/paddestoelen, in wijn en in franse kaas. Dit zijn goede schimmels. Van de 200.000 soorten schimmels zijn er ongeveer 200 pathogeen oftewel ziekteverwekkers voor de mens. Deze kunnen ook aan de huid en- of nagels van de voet voorkomen.

Vooral in vochtige huidplooien waar het warm en vochtig is maar ook aan de huid en- of nagels van de voet voorkomen. Zwemmerseczeem of mycose ( huidschimmel) komt de laatste 30 jaar steeds vaker voor evenals nagelschimmel of onychomycose ( vaak in de volksmond kalknagel genoemd). De laatste halve eeuw zijn wij steeds gaan baden en douchen. Gebruiken we steeds vaker zepen en shampoos en dragen wij steeds vaker synthetische sokken en schoenen. Vooral de jeugd draagt graag sneakers die niet geheel van leer zijn. Deze schoenen moeten wel 3 a 4 dagen indrogen voor ze weer opnieuw ‘droog’ aangetrokken kunnen worden. We dienen dus vaker te wisselen van schoeisel.

Zwemmerseczeem of mycose ( huidschimmel) komt de laatste 30 jaar steeds vaker voor evenals nagelschimmel of onychomycose ( vaak in de volksmond kalknagel genoemd). schimmeldiagnostiekWij willen tropische zwembaden en wassen ons vaker dan vroeger met meer zepen en dragen vaak syntetische kleding. Warmte en vocht is een goede voedingsbodem voor de schimmels, dus ook voor voetschimmels.

Kennis over schimmeldiagnostiek:

Zelf heb ik een cursus schimmeldiagnostiek gevolgd in het LCPL, het Leids cytologisch & pathologisch laboratorium. Inmiddels kan ik zelf ook een onderzoekje doen zodat wij binnen 10 minuten weten of er een schimmel aanwezig is.

Adviezen om de kans op schimmelinfectie te verminderen zijn:

  • Laat u vooraf goed informeren door een gediplomeerd en gecertificeerd medisch pedicure.
  • Was uw voeten niet te vaak met zeep.
  • Spoel zeepresten goed af.
  • Droog uw voeten goed af.
  • Draag dunne sokken of kousen van wol of katoen en verschoon ze regelmatig.
  • Draag goed geventileerde schoenen die niet knellen.
  • Draag altijd badslippers in openbare ruimte (yogascholen, zwembad, sporthal, sauna e.d.).
  • Probeer geen extreem dure middeltjes te gebruiken zonder advies, erg vaak werken deze producten uitsluitend in de commercials.

 

Pedicuresalon Aangenaam is aangesloten bij en werkt samen met onder andere:

Lasercare