Nieuwe bergschoenen

Nieuwe bergschoenen

Tijdens een voetbehandeling geef ik al een eeuwigheid voorlichting over schoenen. Je zou dan toch zeggen dat ik na 33 jaar wel iets weet over de juiste pasvorm, materiaal en maten waar een goede schoen aan zou moeten voldoen.

In het vooruitzicht op mijn wandelingen in het zo geliefde Zwitserland wilde ik een paar nieuwe bergschoenen aanschaffen. Normaal ga ik voor het gele label onder op de zool. Dat is voor mij een soort kenmerk van een echte goede en degelijke bergschoen. Natuurlijk zijn er allerlei categorieën. Waar gaat men lopen, welke ondergrond heeft dit gebied en hoelang gaat de tocht duren. Allemaal zaken om rekening mee te houden. Zelf loop ik in de bergen maar hoef niet ernstig te klimmen op sneeuw en/of rotsen.

 

Gewoonlijk ga ik naar de grootste gespecialiseerde zaak (Bever sport) die ons land rijk is. Daar is het assortiment ruim en hebben de medewerkers zeer veel kennis van zaken. Nu viel mijn oog op een aanbieding bij de ANWB. Ach… zal toch ook best goed zijn en de prijs was zeer gunstig. Dit laatste is ook niet onbelangrijk tegenwoordig. Nog in mijn witte werkuniform direct vanuit de praktijk rij ik richting winkel. Ik ruk mijn maat uit het schap en pas de schoenen. Lijkt redelijk te zitten. Toch voor de kleur nog maar een ander paar passen. Er staat een verkoopster (lees: aangeefster) die mij vriendelijk wil helpen. Na 2 verschillende soorten schoenen gepast te hebben denk ik mijn goede paar gevonden te hebben. Op de Alp voel ik na 2 dagen lopen dat mijn schoen aan mijn rechter enkelgewricht niet geheel lekker zit. Mijn klanten zouden aangeven dat ze nog ingelopen dienen te worden. Dat bestaat niet. Een schoen moet direct goed zitten. Dat zaten ze ook in de winkel……Ben ik gewoon dom of is het goedkoop is duurkoop. Ach….ik ga ze gewoon nog even uitlopen.