Huidkanker

Huidkanker

De zomer komt er weer aan. Zalig naar buiten, bloemen in de tuin, vogeltjes die vroeg zingen in de opkomende vroege ochtend. Heerlijk maar ons blootstellen aan de zon en aan UVB en UVA stralen, kan diep in de cellen veranderingen teweeg brengen en het DNA beschadigen. De huid is ons grootste orgaan. Het beschermt andere organen binnen in ons lichaam. Daarom moeten wij goed zorgen voor dit onderdeel van ons lijf. Het geeft ons bescherming van buitenaf. Zeker ook bij allerlei weersomstandigheden.

De definitie van kanker is: Ziekte waarbij de celdeling is ontregeld. Cellen die tijdens de groeifase zich niet specialiseren maar ongecontroleerd verder delen vormen een tumor. Sommige vormen van huidkanker zijn vrij makkelijk te genezen maar helaas andere, zoals een melanoom, kunnen levensbedreigend zijn.
Daarom is het heel belangrijk deze plekjes vroegtijdig op te sporen.

Let op:

Overmatig zonnen kan gevaarlijk zijn. Zoek daarom de schaduw op en ga dan ook niet tussen 11.00 uur en 15.00 uur in de zon.

Bescherm kinderen en uzelf met zonnebril, hoed en T-shirt.

Baby’s en jonge kinderen niet direct in de zon.

Kies een goede zonnebescherming die aangepast is aan uw huidtype. Smeer rijkelijk en zeer regelmatig.

Een melanoom kan iedereen krijgen. Risico’s zijn groter bij lichte huid, genetische factoren en zonnebrand. Het vroeg opsporen is cruciaal om te genezen.

Let op bij een moedervlek: wanneer deze snel groeit, spontaan bloed, rode rand krijgt en gaat jeuken. Ga dan voor controle naar de arts. Deze zal het plekje dan testen met de ABCDE methode.

A = Asymmetrie

B = Border ( rand )

C = Colour ( kleur )

D = Diameter

E = Evolutie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *