Diabetische voet

Als pedicure weten wij allen wel iets over suikerziekte (diabetes mellitus). Tijdens de basis opleiding Pedicure is daar tot op zekere hoogte aandacht aan geschonken. Om je als pedicure verder in deze materie te verdiepen kan je je specialiseren in de diabetische voet. Uiteraard heb ik deze specialisatie binnen de opleiding Medisch Pedicure ook met succes afgerond waarna ik een aantal jaren, aan diverse opleidingsinstituten les gegeven heb in het onderdeel “Diabetische voet”.

Wat is diabetes mellitus?

Diabetes is een stofwisselingsstoornis door onvoldoende of geen insulinewerking waardoor een verhoogde bloedglucosespiegel ontstaat .De alvleesklier ( pancreas) geeft insuline af aan het lichaam. Deze functie kan gestoord zijn. Er kan iets mis zijn met de insulineafgifte doordat er te weinig / onvoldoende insuline wordt aangemaakt of er wordt helemaal geen insuline meer aangemaakt. Het lichaam heeft het insuline nodig, want de insuline brengt vanuit het bloed, glucose (suiker) naar de spieren. Glucose is de brandstof voor de spieren.

Welke verschijnselen bij diabetes mellitusDiabetische voet

De verschijnselen van een te hoge bloedsuikerspiegel zijn: Veel plassen, dorst, veel drinken, jeuk, blaasontsteking, vermoeidheid en energie verlies, infecties, te veel eten, vermagering, soms wazig zien en verlies van glucose via de nieren en de urine.Helaas zijn er diverse complicaties ten gevolge van suikerziekte. De kleinere en grotere bloedvaten kunnen aangetast worden . Dit heet micro en macro angiopathie . Ook is er de neuropathie ofwel aantasting van de zenuwbanen. Hierdoor is het mogelijk dat een diabetespatiënt minder, weinig of geheel geen gevoel meer in de voeten/handen heeft.

Wat kan de pedicure voor u betekenen bij een diabetische voet ?

De Medisch pedicure zal een aantal zaken scherp in de gaten houden. Wij inspecteren de diabetische voet op : gevoel in handen en voeten, huidverkleuringen, warmte/kou sensatie, eeltplekken, verwondingen en de gevolgen daarvan, huid verdroging, transpiratie en schimmel, voetdeformaties en de gevoelswaarde in de voeten. Ook kijken wij natuurlijk naar schoenen en sokken. Deze aandachtspunten controleren wij visueel maar ook door middel van een screening met monofilament (test oppervlakkig gevoel) , stemvork ( dieper gevoel) en met de binnen maatmeter ( opmeten van schoenen ten opzichte van voeten). Uiteraard geven wij advies over aanschaf van nieuwe schoenen. Neem contact met ons op voor een afspraak.

Bij een extra aanvullende ziektekostenverzekering zullen meeste verzekeringsmaatschappijen het bedrag van de voetbehandeling gedeeltelijk vergoeden wanneer u een Medisch pedicure bezoekt.

 

Pedicuresalon Aangenaam is aangesloten bij en werkt samen met onder andere:

Lasercare