Anamnese

Anamnese

Anamnese betekent ‘herinnering’.

In alle zorg, zoals bij artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en dus ook (medisch) pedicures worden anamneses ingevuld.Een anamnese formulier werd vroeger op een kartonnen kaart ingevuld en in ijzeren kisten of lades bewaard. Tegenwoordig gebruiken wij allemaal een computer of laptop. Alles staat er in een pc. Handig, maar het apparaat dient het dan wel goed te doen en moeten wij wel een wifi aansluiting hebben. Wanneer er storingen voorkomen dan gillen wij direct moord en brand. Wij kunnen dan helemaal niets meer. Maar dit terzijde. Zoals u leest ben ik nog een beetje van de oude stempel ondanks mijn website, blogs en computersysteem met anamnese programma.

Een anamnese in een programma ziet er allemaal net iets anders uit. Nu is het zo dat er voor iedere professie en discipline er tegenwoordig een eigen ontwikkeld programma te koop is. Voor de voetzorg is dit ook het geval. Wij kunnen kiezen uit 3 grote systemen. Het programma welke ik gekozen heb is ontwikkeld door een pedicure in samenwerking met ICT mensen. Zij vond ook dat het makkelijk in gebruik moest zijn. Dit is helemaal gelukt. Sinds 2007 werk ik met dit Podofile programma.

Waarom gebruiken wij een anamnese en waarom is dit zo belangrijk?

Omdat wij zoveel verschillende klanten/patiënten zien kunnen wij niet alle persoonlijke en medische gegevens onthouden. Daarom schrijven wij zoveel mogelijk op. Tevens noteren wij alle zaken die wij op het moment van de voetbehandeling zien en kunnen wij terug lezen wat er opgeschreven is tijdens de vorige pedicure behandeling. Bijvoorbeeld een kalknagel (schimmelnagel).  Zo kunnen wij zien of de eventuele problematiek beter of juist verergerd is en kunnen wij op dat moment ook beslissen iemand door of terug sturen naar huisarts, praktijkondersteuner van de huisarts, diabetesverpleegkundige, podotherapeut, orthopedisch schoenmaker, orthopedisch schoentechnicus, oncologisch verpleegkundige, oncoloog, reumatoloog of revalidatiearts. Ook is de anamnese bij Podofile gekoppeld met een kwitantie en rekening programma. Hierdoor is het super gemakkelijk om een kwitantie voor de klant/patiënt uit te printen wanneer de klant/patiënt de behandeling terug kan vorderen bij de zorgverzekering.

Het was even studeren om het systeem onder de knie te krijgen maar nu werk ik er al jaren met groot plezier mee.